Veelgestelde vragen

 • Waar is de Noordhal?
 • Welke collecties zijn verplaatst?
 • Wat is het verbouwingsloket?
 • Waar is het gesloten magazijn? (Closed stacks)
 • Waar is het open magazijn? (Open stacks)
 • Waar kan ik terecht als ik mijn boek niet kan vinden?
 • Hoe lang gaat de verbouwing duren?
 • Waar kan ik nu studeren in stilte?
 • Waar kan ik studeren en overleggen?
 • Ik zie boeken met nieuwe plaatsingscodes, wat is dit?
 • Waar zijn de collegeplanken en de tijdschriften?

Waar is de Noordhal?

Er blijkt nogal wat onduidelijkheid te zijn met betrekking tot de verschillende hallen in de UB.

Ingangshal: de hal die je binnenkomt na de poortjes. Op de eerste verdieping bevinden zich de voormalige studiezalen Slavische talen, Nederlands, Geschiedenis, Praktijkstudies, Wijsbegeerte, Godsdienstwetenschappen, Wetenschapsgeschiedenis. Op de tweede verdieping bevindt zich het Prentenkabinet.

Informatiecentrum Huygens: ook wel uitleenbalie of informatiebalie genoemd. Hier bevinden zich de computers en lockers. Op de eerste verdieping de voormalige studiezalen van de talen.

Noordhal: De hal waarin momenteel boekenkasten staan opgesteld. Voorheen was dit de hal waar je kon overleggen, telefoneren, zitten en praten. Op de eerste verdieping vind je de voormalige studiezalen Oosterse collecties, Kunstgeschiedenis, het Scalinger Instituut, de Klassieken en Archeologie. Op de tweede verdieping de Bijzondere Collecties.

Welke collecties zijn verplaatst?

Per fase van de verbouwing worden de studiezaalcollecties verplaatst naar de Noordhal. Momenteel zijn dus de collecties van de studiezalen in de Ingangshal verplaatst naar de begane grond van de Noordhal.

Echter, in verband met het nieuwe LCC classificatiesysteem (omnummeren van de boeken) zijn de oude collecties niet meer per vakgebied ingedeeld. De voormalige collecties zijn ondergebracht in deelgebieden, per onderwerp en met in totaal 21 deelgebieden. Dit betekent dat de collecties verdeeld zijn over deze deelgebieden en op hun nieuwe code terugkomen in de studiezalen. Voor de huidige plaatsing van deze deelgebieden tijdens de verbouwing, zie het kopje ‘Plattegrond & Plaatsing Boeken’.

Waar is het Gesloten Magazijn? (Closed stack)

Het gesloten magazijn is niet vrij toegangelijk. Via de Catalogus kun je het boek aangevragen (request), dan duurt het ongeveer een uur voor het boek klaar ligt in de lockers. De lockers bevinden zich naast de informatiebalie in de Huygenshal (Computerhall). Bij de lockers scan je je LU-Card bij de terminal, vervolgens ontgrendelt er een locker of moet u naar een andere terminal. Er zijn 4 terminals (A t/m D). Je kan de boeken gelijk mee naar buiten nemen.

Waar is het Open Magazijn? (Open stack)

Het open magazijn bevindt zich onder de informatiebalie, aan de rechterkant zit de trap naar beneden, midden in de studiezaal. Bij het Call Number voor de boek in het openmagazijn staat een 14.000 nummer. Dit is het kastnummer. Daar kun je het beste eerst naar zoeken en daarna pas naar de rest van het Call Number. De boeken die hier staan zijn ook uitleenbaar, alleen die boeken van Instituut Kern met een rode stip niet.

Wat is het verbouwingsloket?

Het verbouwingsloket is een loket dat speciaal voor de verbouwing is aangesteld. 3 medewerkers wisselen elkaar hier af in ploegendienst om alle vragen omtrent de verbouwing te beantwoorden en ook het weblog dagelijks bij te werken. Het loket bevindt zich naast de trap in de Noordhal. Wij zijn hier doordeweeks aanwezig van 10 tot 17 uur. Niet alleen voor vragen over de verbouwing, de LCC of plaatsing van de collecties maar ook voor een specifieke zoektocht naar een boek helpen wij je graag. Buiten deze tijden kun je terecht bij de informatiebalie.

Waar kan ik terecht als ik mijn boek niet kan vinden?

Als u na het raadplegen van de plattegrond (online of in de bibliotheek) uw boek nog niet kunt vinden, kunt u uw vraag stellen bij het Verbouwingsloket. Het kan natuurlijk zo zijn dat een boek uit de studiezaal al ingekeken wordt door iemand of het wellicht niet goed is terug gezet. De medewerkers van het verbouwingsloket helpen u graag met zoeken!

Hoe lang gaat de verbouwing duren?

De verbouwing gaat vanaf begin 2012 ongeveer 1,5 jaar duren.

Waar kan ik nu in stilte studeren?

Tijdens de verbouwing kun je in stilte studeren in alle studiezalen die niet verbouwd worden. Dit betekent voor de eerste fase van augustus tot december dat je kunt studeren in de zalen van de Noordhal en Informatiecentrum Huygens. De ingangshal is gedurende deze eerste fase niet beschikbaar. In de tweede fase (wij laten je weten wanneer deze precies start) kun je studeren in de Ingangshal en in de Noordhal. In de derde fase (wij laten je ook dan weer weten wanneer deze start) kun je studeren in de studiezalen van de Ingangshal en boven Informatiecentrum Huygens.

De individuele werkplekken op de eerste verdieping (tussen de Ingangshal en Noordhal in de gang) zijn niet meer beschikbaar.

Waar kan ik overleggend studeren?

Momenteel is hier iets minder ruimte voor. In principe is in Informatiecentrum Huygens het gedeelte met rode loungestoelen en de tafel die hier bij staat bedoeld om met elkaar te overleggen. Mocht je echt harder willen praten, dan is er de mogelijkheid om bij de Informatiebalie een sleutel te halen voor een overlegruimte.

Ik zie boeken met nieuwe plaatsingscodes (Call Numbers): wat is dit?

Het is je misschien al opgevallen dat de boeken van de studiezalen andere plaatsingscodes hebben dan voorheen. In plaats van het oude systeem dat werkte met bijvoorbeeld S.KUN voor kunstgeschiedenis, zijn de (meeste) boeken nu genummerd volgens het LCC plaatsingssysteem. Meer informatie hierover is te vinden op deze weblog onder het kopje LCC. Boeken staan met hun nieuwe plaatsingscodes oftewel Call Number in de Catalogus. De codes UBSZ gevolgd door een nummer zijn niet de plaatsingscodes. Dit heeft betrekking op de ingang die u kunt nemen na de verbouwing om het boek te bereiken. Dit heeft dus pas na de verbouwing betekenis.

Het omnummeren vindt plaats per te verbouwen gedeelte. Dit betekent dat de boeken van de Ingangshal eerst omgenummerd worden. Nadat deze terug gaan naar de Ingangshal na verbouwing, zijn de boeken boven Informatiecentrum Huygens aan de beurt. De boeken van de studiezalen in de Noordhal worden als laatste omgenummerd. Momenteel is er echter besloten vast een voorschot te nemen op fase 2, de verbouwing van de zalen boven Informatiecentrum Huygens (de talencollecties). Een gedeelte hiervan wordt dus al omgenummerd, hoewel de zalen nog niet worden verbouwd in dit gebied.

Waar zijn de collegeplanken en de tijdschriften?

De collegeplanken zijn tegenwoordig allemaal teruggeplaatst naar de nieuwe Study Area 4. Bij binnenkomst staat er direct links een grote kast, hier staan alle collegeplanken.
De lopende nummers van de tijdschriften liggen op twee plekken. We hebben geprobeerd de tijdschriften corresponderend met de boeken die in Study Area 1 t/m 4 staan ook over te brengen. In de Study Area’s 1, 2 en 3 liggen nu de tijdschriften van de voormalige collecties: Geschiedenis, Archeologie, Beta, Wijsbegeerte en Godgeleerdheid. De overige lopende nummers van tijdschriften liggen in de O.L.G. studiezaal in de Noordhal, binnen de zaal rechts achteraan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: