LCC – Library of Congress Classification

Wat betekent de LCC straks voor jou?

Prezi_LCC_in_de_ub

Klik op het plaatje voor de Prezi. Het laden kan een ogenblik duren.

Waarom kiest de UB voor de Library of Congress Classification?

Wat is de Library of Congress Classification (LCC)

De LCC is een code op onderwerp (classificatie) die ontwikkeld is door de Library of Congress, de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten.
De classificatie verdeelt kennis in:

  • 21 Hoofdcategorieën
  • Verschillende hoeveelheid subcategorieën

Waarom gebruiken bibliotheken classificaties?

Deze manier van boeken ordenen maakt het makkelijk om gewoon te snuffelen binnen een bepaald onderwerpsgebied, omdat alle boeken over het onderwerp bij elkaar staan.

Waarom de LCC in de UB?

  • Met de LCC komt er één systeem.
  • Opleidingen gaan steeds meer interdisciplinair gericht werken, wat betekent dat boeken vaker door meer studies gebruikt worden.
  • Gebruiksgemak
  • Het is een internationaal geaccepteerd systeem.

Hoe werkt de LCC in de UB?

Plaats boeken

De boeken op de eerste verdieping zijn allemaal onderdeel van hetzelfde alfabet. Het grote alfabet van de eerste verdieping begint bij de meest linkse ingang in de Ingangshal met A en loopt het gebouw rond tot de Z.

Papyrologie

In de buurt van de letter P is een klein extra alfabet ingevoegd tbv papyrologie. Boeken op de eerste verdieping kunnen worden herkend aan de I (Romeinse één) voor de LCC code.

Bijzondere Collecties

De boeken op de tweede verdieping, behorende bij Bijzondere Collecties zijn onderverdeeld in twee alfabetten, eentje voor de handbibliotheek “Beeld” (II, 3) en eentje voor de handbibliotheek “Tekst”( II,4).

De LCC in de UB en de Catalogus

Catalogus, Call Number

Omdat de LCC als plaatsingssysteem voor boeken wordt gebruikt, vindt u deze codes in de Catalogus. Ze worden in de Catalogus ‘Call Number’ genoemd; dat is het nummer waarmee u de boeken op de studiezaal kunt vinden.

Plaats

Gedurende de verbouwing staan veel boeken tijdelijk in de Noordhal of op de galerijen van de UB. Het verbouwingsloket kan gedetailleerde informatie hierover geven.

Locaties Study Area

Onder het kopje ‘Locations’ vindt u een Study Area 1 t/m 8 code. Dit is respectievelijk de dichtstbijzijnde studiezaal ingang voor uw boek zodra de verbouwing voltooid is en alle ingangen weer geopend zijn. Op dit moment kloppen de codes 1 t/m 3

 

Voor een zeer gedetailleerd overzicht van de verschillende LCC categorieen kunt u hier terecht: http://www.loc.gov/catdir/cpso/lcco/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: