Same ol’ same ol’

Wist je dat de Universiteitsbibliotheek op het Rapenburg gevestigd was vóór de verhuizing naar de Witte Singel? Inderdaad: in de “Oude UB”, Rapenburg 70. Dat gebouw werd te klein voor de groeiende aantallen collecties en medewerkers.

In 1983 verhuisde de UB naar het gebouw aan de Witte Singel, dat speciaal ontworpen was door Bart van Kasteel. Onder het gebouw liggen nog twee verdiepingen verstopt, die zelfs een stuk onder het fietsenplein doorlopen. Op die verdiepingen worden de materialen bewaard die je aanvraagt via de Catalogus. Het zijn er zoveel dat ze niet op alfabetische volgorde kunnen staan. In plaats daarvan worden ze op formaat opgeborgen, zodat de planken optimaal afgesteld kunnen worden. Een slimme computer meet het boek en wijst een plekje toe. Een groot aantal kasten staat bovendien tegen elkaar aangeschoven op een soort rails, als je bij een bepaalde kast moet zijn moet je ze eerst uit elkaar schuiven met behulp van een ingenieus systeem. Vandaar dat je de boeken niet even zelf van de plank kunt halen, alleen onze medewerkers kunnen de weg vinden in dit gigantische doolhof!

Sinds de verhuizing is er weinig veranderd aan de inrichting op de eerste etage. De begane grond en de Leeszaal Bijzondere Collecties zijn inmiddels wel gerenoveerd, tussen 2007 en 2010. Daar krijg je een aardige impressie van de sfeer die de studiezalen op de eerste etage ook zullen krijgen.

Een collega vond onlangs een mooi setje foto’s terug van toen de UB nog aan Rapenburg 70 zat. Na de verbouwing van Witte Singel zullen we al snel net zo terugkijken op onze Nostalgalerie van studiezaalkiekjes anno nu!

 

Fotoalbum ‘Oude UB aan Rapenburg’ (op Flickr)

Advertenties
Comments
One Response to “Same ol’ same ol’”
  1. Christel schreef:

    Leuk dat je deze foto’s online hebt gezet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: